Dátum: 2024 április 26. (péntek) | Ervin

hírek

Szabó Barbi szabadtéren is 190 cm felett

Egyéni csúcs és Európa-bajnoki szint a szabadtéri szezon elején. Lassacskán hazatérő amerikásaink egyik legjobbjának, a magasugró Szabó Barbarának idén régi vágya teljesült azzal, hogy immár kint is 190 centi fölé jutott, bár még nem "érte utol" fedett pályás egyéni csúcsát, amely tavaly február 8. óta 192 centiméter - ezzel például a legutóbbi szabadtéri Eb-n, 2012-ben Helsinkiben bronzérmet lehetett nyerni, a legutóbbi két fedett pályás Eb-n, 2013-ban és 2011-ben negyedik helyet ért, az idei szabadtéri világranglistán pedig a 18. helyre lenne elég. De a jelenlegi 21. (európai 14.) helyezése is megsüvegelendő, csakúgy, mint az egyesült államokbeli díjai: hétszeres NCAA-bajnok (fedett pályán 2011-től 2014-ig, szabadtéren 2012-től 2014-ig), nyolcszoros RMAC-bajnok (fedett pályán és szabadtéren is 2011-től 2014-ig), az RMAC (Rocky Mountain Athletic Conference) fedett pályás és szabadtéri csúcstartója, a Western State Colorado University fedett pályás és szabadtéri csúcstartója, az USTFCCCA (United States Track & Field Cross Country Coaches Association) év atlétája a division 2-ben fedett pályán háromszor (2012-től 2014-ig), szabadtéren kétszer (2013-ban és 2014-ben).

És akkor még nem írtam arról, hogy egyeteme államában, Coloradóban megválasztották az év sportolónőjének, illetve a helyi hírességek csarnokától szintén idén megkapta az év sportolója elismerést a 2013-as remek eredményei jutalmául a főiskolás hölgyek között - ugyanitt ugyanekkor többek között az amerikai futball egyik legnagyobb sztárját, a Denver Broncos irányítóját, Peyton Manninget is kitüntették. Nem akármilyen társaság! Aztán itt van még egy folyamatban lévő szavazás, egy lehetséges elismerés, amely talán a legrangosabb lenne minden eddig felsorolt közül, ha Szabó Barbara megnyerné: felkerült a Bowerman listájára, mint lehetséges győztes. Ezt a díjat olyan hírességek nyerték el korábban, mint az olimpiai és világbajnok, világcsúcstartó tízpróbázó, Ashton Eaton, a 10 000 méteren olimpiai ezüstérmes Galen Rupp vagy az 1500-as világbajnok Jennifer Simpson. Megbecsülik tehát odaát az UTE lassacskán végzős - fél éve van már csak hátra, rajzszakon, Graphic Design szakirányon - magasugrónőjét, aki mögött, mint az alábbi grafikonból is kitűnik majd, fiatal kora (egészen pontosan 24 betöltött életéve) ellenére hosszú pályafutás áll már. Vagyis nagyon megdolgozott a mostani eredményeiért.

 
 

"Tizenkét évesen kezdtem az egészet, de a kedvenc mindig valahogy a magasugrás volt - kezdett bele a kezdetekbe, azok felelevenítésébe. - Tizennégy évesen nyáron sikerült valahogy átugrani a százhetvenöt centit, és azt hiszem, itt vált egyértelművé, hogy merre veszem az irányt. Annak ellenére, hogy próbáltak a hétpróba felé terelgetni, és sokszor az eredményeimet figyelembe sem véve mondták, hogy nem lesz belőlem magasugró, azt hiszem, egész jól sikerült erre rácáfolni. Tizenhat évesen már száznyolcvan centinél jártam, majd tizenkilenc éves koromra a száznyolcvanöt centit is átvittem. Ezek után a következő években nem sikerült tovább fejlődni, sérülések, edzőváltások és efféle élsporttal járó apróságok hátráltattak. Mindig is célom volt, hogy Amerikában járjak egyetemre, és kétezer-tízben sikerült kijutni az akkor még Western State College nevű egyetemre, amely ma már Western State Colorado University. Ez persze egy újabb edzőváltással járt, és egy teljesen más szellemben zajló felkészüléssel. Itthon továbbra is édesapámmal készültem és készülök most is, de a kintlét az első két évben megzavart, és száznyolcvan-száznyolcvanötnél még mindig nem jutottam feljebb."

Na de aztán...

 

 

"A harmadik év volt a fordulópont, amikor azt mondhatom, végre kiismertük egymást az ottani edzőmmel, Chris Bradforddal, és egy sokkal jobb és testre szabottabb felkészülést tudtam végigcsinálni. Ebből aztán végre megszületett az előrelépés, és jöttek az egyéni csúcsok, versenyről versenyre. Annyit tudni kell a kinti szezonról, hogy korábban kezdődik, mint Európában, ezért már korán, sokszor szeptember-október környékén kezdődik az alapozás. A fedett és a szabadtéri idény között egy-két hét van csak, ami nem tesz lehetővé még egy felkészülést a nyári szezonra. Minden évben két csúcsformát terveztünk, az elsőt a division kettes fedett pályás bajnokságra, a másodikat pedig a kintire májusban. A fedett pályám valószínűleg ennek az egybefolyó versenyszezonnak köszönhetően volt szembetűnően jobb. Idén megpróbáltunk nagyobb hangsúlyt fektetni a szabadtéri versenyekre, és ebből lett a százkilencvenegy centi. Most sokkal jobb állapotban kerültem haza, mint a megelőző években. Összességében én pozitívan látom a kintlétemet, és még ha voltak is olyan pontok, amikor a hátam közepére kívántam az egészet, nekem nagyon sokat segített, hogy kikerülhettem az itthoni körforgásból."

 
 

Most viszont már újra itthon van, szándékai szerint elindul az országos bajnokságon is augusztus 3-án Székesfehérváron - előtte egy olaszországi és két finnországi verseny szerepel a naptárában -, aztán pedig következhet karrierje első Európa-bajnoksága, augusztus 12-étől (a női magas selejtezőjét 15-én délelőtt, a döntőjét 17-én, tehát a záró nap délutánján rendezik), Zürichben. "Az idei cél a százkilencvenöt centiméter, de az álom a kétméteres magasság, amit egyáltalán nem látok lehetetlennek. Egy dolog a sok közül, amit kint megtanultam, az a pozitív hozzáállás" - árulta el magáról a 173 centi magas magasugróhölgy. Ahogy azt is megtudtam tőle, róla, hogy a világ és Európa-bajnok, fedett pályán világcsúcstartó (208 cm) svéd Kajsa Bergqvist a kedvence, mondhatni példaképe, vagy hogy civilben reklámfotózással is foglalkozik. Tavaly egyébként már két világversenyen is elindult: júliusban, az Universiadén, az oroszországi Kazanyban a selejtezőben kiharcolta a döntőbe kerülést, ahol az elsőre abszolvált 180 centi után nem sikerült a két nappal korábban ugyanott átugrott 184, így 10. lett. Az év fő versenyén, a világbajnokságon pedig a szintén oroszországi Moszkvában a selejtező jelentette számára a végállomást 183-mal.
A világversenyrutin tehát alakul.

 

 

(Forrás: Magyar Atlétika Mihályi András szemüvegén keresztül - http://magyaratletika.blog.nepsport.hu/archives/2014/07/02/Szabadteren_is_190_felett/)

 
Sok sikert kívánunk! HAJRÁ BARBI! HAJRÁ UTE!!!
 

Képek

2019.évi Karate Magyar Bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41