Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

SZABÓ BARBARA: MÁR ÚJRA AZ 1.90 A CÉL

Szabó Barbara: már újra az 1.90 a cél

Az UTE magasugrónője egyre feljebb jut gyermeke születése után.

Külföldön is piacképes atlétáink egyike a magasugró Szabó Barbara, aki szülés után van visszatérőben, és egyre közelebb kerül legjobb formájához. Részt vett már Európa-bajnokságon, világbajnokságon, sőt olimpián is, az egyéni csúcsa csupán hat centire van a két métertől, ezek egyértelműen bizonyítják, hogy nemzetközi szintű versenyzőről van szó. Kisfia 2018. július 12-én született meg, utána a 2019-es fedettpályás idényben 1.82-ig jutott, aztán szabadtéren 1.84-ig, idén odabent már 1.88 volt a legjobbja, vagyis jól látszik, hogy egyre inkább visszanyeri a formáját az UTE nyolcszoros kinti és háromszoros benti bajnoka.


– Elégedett vagy az idei fedettpályás szezonoddal?

– Nagyon jól indult, soha nem kezdtem még szezont ennyire jó eredménnyel. Sajnos az utána következő versenyeim viszont mindig valami kis nüansz miatt rosszabbul sikerültek. Illetve rossznak nem mondanám egyiket se, de nagyobb magasságokon folyamatosan hajszál híján nem csúsztam át, így nagy a hiányérzetem a szezont követően.

– Tavalyhoz képest sokat léptél előre, illetve magasugróként felfele. Volt erre az idényre centiméterben kitűzött cél?

– A tavalyi eredményhez képest nem volt nagy feladat feljebb lépni. Egy pillanatig sem vetődött fel bennem, hogy ne ugranék sokkal jobban idén. Ősszel már eljutottam egy hét itthoni edzőtáborba is, ami lehet, hogy valakinek kevésnek tűnik, de nekem nagyon sokat számított az idei magasságokban. Itt pedig szeretném kiemelni, hogy ezért ezer köszönet az egyesületemnek, amely továbbra is mellettem áll, és segít, amikor kell. A kitűzött cél legalább százkilencven centiméter volt, ami utólag visszagondolva teljesen reálisan volt benne a pakliban. Igy a kinti első versenyemen leszek kénytelen pótolni.

– Itthon idén eddig csak egyszer láthattunk versenyezni: az országos bajnokságon. Koncepció, hogy inkább külföldön indulsz?

– Kicsit kényes kérdés, nehéz úgy válaszolni rá, hogy senkit se bántsak meg. Egyrészt mivel él az újonnan bevezetett pontrendszer, fontos, hogy minél magasabb kategóriájú versenyeken tudjak indulni. Másrészt ez magában foglalja azt is, hogy a jelenlegi magasugrómezőny legjobbjaival versenyzek, ami segíti a fejlődésemet. Harmadrészt ha ezeken a versenyeken sikerül jól ugranom és jó helyezést elérnem, akkor azt díjazzák. Csak ebből a három tényezőből, amit felsoroltam, legalább egy mindig teljesül a külföldi versenyeken. Itthon sajnos egy is nehezen jön össze.

– Kisgyermekes anyukaként mekkora logisztikai bravúr az edzések, pláne a versenyek megoldása?

– Szerencsére egyre jobban és rutinosabban oldjuk meg ezt a feladatot is már. Többesszámban beszélek, mert rengeteg segítséget kapok kezdettől fogva, amiért nagyon hálás vagyok a családomnak. A nagymamák felváltva vigyáznak az unokára, sőt még az én nagymamám is besegít, ami miatt nagyon szerencsésnek gondolom magunkat. Minden napnak megvan egyébként a menete, hogy ki mikor hova jön... A versenyekre való utazás azért már kicsit macerásabb, de ilyenkor is inkább én vagyok az, aki aggódik, hogy minden rendben legyen, amíg nem vagyok otthon. A tavalyi fedettpályás ob-ra egyébként úgy "estem be", hogy előtte még gyorsan felporszívóztam otthon és ebédet főztem. Aztán melegítés közben azon gondolkoztam, hogy lekapcsoltam-e a sütőt... A lényeg, hogy ezeken utólag jót mosolyog az ember.

– Az idei fedettpályás idényben utolsónak szánt versenyeden nem tudtál elindulni bokasérülés miatt. Mennyire súlyos a probléma?

– Szerencsére nem az. Az egész szezon alatt folyamatos kezelés alatt állt az ugró lábam belső bokája, mert a legelső verseny alatt csináltam rá egy kis zúzódást. Ez az ob-ra szerencsére teljesen elmúlt. Az ezt követő versenyemen pedig bemelegítés közben egy rossz helyzet miatt kiment a bokám felugrás közben. Próbáltam tovább ugrani és nem kihúzatni magam, de mivel elkezdett bedagadni, mérlegelve a helyzetet úgy döntöttem, hogy okosabb, ha nem ugrok. Fontosabb, hogy egészségesen kezdjem el a szabadtéri versenyeket, nem éri meg egy esetleges súlyosabb sérülést kockáztatni. Szerencsére nem lett nagyobb probléma a dologból, jövő héten folytatom a felkészülést.

(A cikk és a felhasznált fotó az atletika.hu oldalán jelent meg.)

 

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41