Dátum: 2024 március 28. (csütörtök) | Gedeon, Johanna

hírek

Hasznos múlthéten vannak túl atlétáink!

Eltelt az őszi szünet, ezzel egy időben az őszi edzőtáboraink is lezajlottak. Szakosztályunk nagyobb része Rácz Sándor ajánlására idén egy új helyszínen táborozott a szlovákiai Csorba tónál. Sanyi Madarász Vikivel már évek óta hajtja végre felkészülésüknek egy részét itt, így nyugodt szívvel ajánlotta nekünk a helyszínt, amiben cseppet sem csalódtunk.

Szakosztályunk másik része Székesfehérváron volt, ahol a dobó és rúdugró szakág tartotta a szövetség által rendezett táborát. Ide Széles Lajos tanítványa Tremmel Barbara (gerelyhajítás) volt hivatalos, mellette szakosztályvezetőnk irányításával tehetséges fiatal rúdugróink vettek részt a rúdugró program keretein belül tartott táborban.

Következzen az értékelés a tábor vezetőktől illetve edzőktől a történésekről és tapasztalatokról:

Csorba tó:

Négy éve folyamatosan Nyíregyházára jártunk táborozni ősszel és tavasszal is. Idén úgy gondoltuk, hogy kipróbálunk egy másik helyszínt is. Ekkor jött az ötlet, hogy menjünk fel „magaslatra” táborozni ősszel. Az őszi időszakban elvégzendő munkához ugyanis tökéletesen megfelnek az ottani körülmények. Emellett hasznos dolog a keményebb fizikai munka (sok szökdelés, emelkedőn futás, futás, …) elvégzéséhez a magaslati levegő. Ezt mi sem bizonyítja jobban, mint, hogy Szabó Barbara olimpikon magasugrónk is a csoporttal tartott, hiszen, ezt a helyszínt választotta az intenzív felkészülésének kezdetéhez.

Mikor felértünk kicsit meglepődve, de nagy örömmel láttuk, hogy elkezdett esni a hó. Szombattól kedd estig folyamatosan esett közel 40cm, hol kisebb, hol nagyobb intenzitással és széllel kísérve. A tervezett edzésmunkában ez nem gátolt minket, hiszen minden terület, ami nekünk kellett tisztítva volt (néha általunk). A fiatalok külön örültek neki, hiszen itthon elképzelhető, hogy egész télen nem fognak ennyi havat látni. Ezt ki is használták és hóba távol ugrástól kezdve a bukfencen keresztül minden előkerült a tarsolyból az edzések végén.

A kint lévő edzők mind elégedettek voltak a szállásunkkal és az étkezéssel is. Minden nap svédasztalos reggeli és A-B menüs ebéd-vacsora volt. Az adagok is megfelelőek voltak mindenki számára, nekünk edzőknek pedig nem kellett attól se tartani, hogy valakinek súlyproblémái lesznek a végén.

Szállásunkon minden este rendelkezésünkre állt a szauna, amit hol kisebb, hol pedig nagyobb lelkesedéssel ki is használtak a versenyzők. Kicsit növelte a kedvüket, hogy szaunázás után nem a hideg vízbe kellett menniük, hanem ki tudtak rohanni a hóba.

Ideiglenes lakhelyünkhöz közel volt bőven emelkedő, reggeli futásokhoz egy gyönyörű tó, nem messze tőlünk egy sí sánc, aminek a lépcsőjét kis takarítás után rendszeresen használtunk is. Emellett volt rengeteg síkfelület is ahol a futásoknak egy részét végeztük, illetve a dobók itt tudták elvégezni a speciális dobó munkát.

Összeségében mindenki el tudta végezni az összes számára kijelölt edzés feladatot, ami reményeink hasznos lesz mind a fedett szezon mind pedig a nyári szezon szempontjából.

 

Székesfehérvár:

Szakosztályunk versenyzője és még 19 fő R. Tóth Norbert és Szilágyi Réka vezetésével a MASZ  által szervezett Gerelyehajító Programba kapott meghívót, amely program az év során hét edzőtábort foglal magába. Az első tábor okt.29.-nov.4.-ig Székesfehérvárott / és még négynek lesz a tervezett színhelye/ került megrendezésre ideális körülmények között. A festői környezettben fekvő négy csillagos LAKESIDE HOTEL volt az otthonunk, amely minden igényt kielégített úgy a szállás, mint az étkezés tekintetében. Ráadásul 8-10 perces sétára van az edzőközponttól, ahol napi 2x edzettünk. Heti 3x dobóedzés volt a jó időnek köszönhetően, de a tematika magában foglalt minden edzés eszközt, amelyeket ilyenkor alkalmazni lehet és kell is. Esténként vacsora után szakmai megbeszélések, videó elemzések és egy nagy sikerű szakmai vetélkedő is színesítették a napi programokat. „Örömmel mondhatom, hogy Barbara nagyon motiváltan és igen eredményesen vett részt az edzőtáborban.” – mesélte Széles Lajos, Barbara edzője. A szokásos félnapi edzésszünetben kis városnéző sétára mentünk, de főleg az országos körúton levő SEUSO Kincseket bemutató Tárlatot néztük meg.

Ezzel egy időben rúdugróink is Székesfehérváron edzőtáboroztak, ahol szerencséjükre az Országos Rúdugró Programot tartották és így több edző is láthatta rúdugró palántáinkat, valamint a program vezetője Boris Volkov is, aki az olimpiai bajnok Maxim Tarasov edzője volt. (Maxim egykor az UTE-n készült és edzett, így Boris nagyon jól ismeri és szereti Újpestet). „Több mint 60 rúdugró vett részt a programban és ez azért volt számunkra is előny, mert az edzésük befejeztével láthatták a legjobbakat és el tudtam nekik magyarázni, hogy ki mit csinál jobban és nekik mit kell ellesniük tőlük.”- mondta Szabó Dezső szakosztályvezetőnk és rúdugró edzőnk. A rúdugrásra alkalmas futócsarnok olyan edzéseket tett lehetővé, amiket máshol ne tudtak volna atlétáink végrehajtani. Boris segédkezett minden technikai edzésnél és nem csak a gyerekek, hanem Dezső is sokat tanult ez alatt. Ezeken az edzéseken az ugrásokat videóra rögzítettük és hasonlóan, mint a gerelyhajítók, a rúdugrók is kielemezték a mozgásokat. „Fontos a gyakorlati élmény utáni azonnali vizuális megerősítés vagy rácáfolás, hogy egyből a jó technikát tanulják meg a gyerekek.”- jegyezte meg Dezső. A tervezett edzésmunkát tökéletesen el tudták végezni a gyerekek és ez alatt a hét alatt olyan mértékben fejlődtek technikailag, mint az elmúlt fél évben. Igaz még kezdők, de ők is észrevették, hogy egy edzőtábornak milyen nagy jelentősége van.

Szakosztályunk szempontjából minden tábor fontos volt, hiszen a kicsiknek meg kell szokniuk, hogy a versenyzőknek, ha szünet van, akkor tábor van. A nagyoknak pedig elengedhetetlen a felkészüléshez a sikeres jövőre nézve.

Ezúton is szeretnénk köszönetet mondani az egyesületünknek, hogy támogatta a nagy létszámú és több helyszínen rendezett táborainkat!

Képeket az edzőtáborokról a képgalériában találhatnak: http://www.ute.hu/galeriak/Atletika/Atletikaink-oszi-edzotaborokban-41

Képek

Brandenburg, kajak-kenu Európa-bajnokság című gallériából ízelítő

Videó

Sportolj velünk az UTE szakosztályaiban!

UTE az utánpótlásért alapítvány - 1%

Mi az, amivel megőrizheted a gyermekeid egészségét?
Mi az, amivel segítheted olimpikonjaink felkészülését?
Mi az, amivel segítheted kedvenc klubodat?
Mi az, amit igyen adhatsz tavalyról?

UTE az utánpótlásért Adószám: 18165159-1-41